Учениците трябва да работят, за да се квалифицират, заяви Драгомир Стойнев
Учениците трябва да работят, за да се квалифицират, заяви Драгомир Стойнев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Учениците трябва да работят, за да се квалифицират, заяви Драгомир Стойнев
66182
Учениците трябва да работят, за да се квалифицират, заяви Драгомир Стойнев
  • Учениците трябва да работят, за да се квалифицират, заяви Драгомир Стойнев

Учениците в средното образоване трябва през половината си време в училище да работят.
Това заяви в Хасково икономическият министър Драгомир Стойнев.

Той информира, че през септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерства за въвеждането на система, според която младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средните училища.

Стойнев допълни, че целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

Министърът заяви още, че според него системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея.

„Това важи не само за средното, но и за висшето образование, тъй като колкото повече студенти има, толкова е по-добре за университетите. Но в крайна сметка българските деца получават една диплома, но не и знания. Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите", подчерта Стойнев.

„Външната ни политика трябва да се икономизира - т.е. да отговаря на интересите на българския бизнес. За нас е важно да подкрепим бизнеса в частта му в износа и най-вече да го насочим към тези пазари, където има висок икономически растеж", посочи още министърът.

Той допълни, че с министър Клисарова и с министър-председателя са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.
„Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, заварчици, но най-вече - от технически лица. За съжаление, като че ли в България главно се съсредоточаваме върху икономисти, юристи, политически мениджмънт, а бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", добави министърът.

„През септември се надявам да подпишем и споразумение между министерствата на икономиката, образованието и труда и социалната политика, за да въведем по нов начин дуалната система, при която младите хора половината време учат, а другата половина работят. Искаме да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри", каза още Стойнев.

Според него диалогът трябва да се състои по региони, а не в София:

„Моята роля като икономически министър е във всеки един регион, в зависимост от нуждите и потребностите му, да имаме конкретна политика".