/ iStock/Getty Images
Учени от Българската академия на науките участват в мултидисциплинарен проект, проследяващ миграцията на птиците през Европа, съобщи пресцентърът на БАН.

Институтът за биоразнообразие и екосистемни изследвания /ИБЕИ/ при БАН е член на Европейската мрежа за радарно наблюдение на движението на животните - ENRAM: http://www.enram.eu/. Това е изследователска мрежа, чиито дейности са финансирани по програмата COST (Европейско сътрудничество в науката и технологиите) от октомври 2013 г. до октомври 2017 г.

България е сред първите страни в ЕС, финансирали научни проекти за COVID-19

Проф. Павел Зехтинджиев и Боя Мичев от ИБЕИ-БАН, заедно с изследователи от цяла Европа и широк спектър от експерти - включително от екологията, биогеографията, орнитологията, ентомологията, метеорологията, математиката и инженерството, обединиха сили в тази област на аероекологията за дистанционно наблюдение на миграцията на животните за първи път в рамките на много държави. По този начин вече съществуващите усилия за наблюдение и прогнозиране на моделите на движение на животните могат да бъдат координирани и разширени до континентален мащаб, поясняват учените.

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Чрез създаването на тази координирана мрежа от учени и с мултидисциплинарния подход ENRAM се е затвърдила водещата позиция на Европа в използването на радари за проучвания на движението на животните, като тази област на науката е направена голяма стъпка напред.

Резултатът от този мултидисциплинарен научноизследователски проект е довел до публикуването на първата картина на миграцията на птиците през целия европейски континент, както и на пространствената и времевата динамика на този процес.