/ БГНЕС
В близките седмици се очаква договор за поддръжката на самолетите "Спартан" до 2021 г.
За да възстановим летателната годност на самолетите "Спартан" ще са необходими 17 млн. евро. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.
 
"Това, което успя да направи работната ни група, е да намали цените, които бяха искани за възстановяването на летателната годност на самолетите "Спартан", заяви пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Нито един самолет "Спартан" няма да лети след 1 януари

"Цената към момента е 17 млн. евро", посочи той. "Оттук нататък предстои конкретният договор", коментира още Красимир Каракачанов и допълни: "Кога точно ще бъде подписан не зависи само от нас, въпрос е на дни или седмици".
 

БГНЕС, архив


Борисов: Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, никой не говори за поддръжката

В близките една-две седмици финализираме с договор поддръжката на самолетите "Спартан" до 2021 г., съобщи зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. На заседанието стана ясно, че в намалената цена е била договорена и системата за безопасност, която липсваше до момента на тези машини - т.нар. ловушки.

В отговор на въпрос ще успее ли до края на март да внесе в Министерски съвет проектите за модернизация на армията, Каракачанов заяви, че амбицията в това да се случи в началото на април. "Проектите са готови. Искам да внеса и трите заедно", посочи той. "Има промени в проекта за Военноморските сили, което леко забавя нещата", обясни министърът.
БТА, Агенция „Фокус“