Рекорден спад на ръста на туризма в световен мащаб заради COVID кризата отчита Световната организация по туризъм към ООН. Рестрикциите по време на пандемията са причина пътуванията зад граница през 2020-та година да намалеят с над един милион. Така достигат нивата от далечната 1990-та.
Eкспертите от Световната организация по туризъм към ООН изчисляват и историческия удар на пандемията върху световната икономика. Буксуващата туристическа индустрия води до загуби от 910 милиарда до над един трилион долара.


Кризата има своето отражение и на българска земя. През 2019-та туристите у нас са над осем милиона. През миналата година те са четири пъти по-малко.
Според официалната статистика туристическите пътувания в България през лятото на 2020-а са били с цели 80% по-малко.

Къща за гости в курорта „Лозенец” обаче отчите значително по-добър сезон спрямо лятото на 2019-а. 
„Имаше страшно много работа. Просто хората бяха решили като за последно да бъдат на почивка, да ходят по заведения. Чужди туристи нямахме. Просто всички българи, които ходят в чужбина на почивка, бяха буквално принудени да дойдат на нашето Черноморие”, разказва Таня Желязкова, собственик на къща за гости в Лозенец.


Изненадана от наплива на туристи, в средата на лятото Таня разбира, че служителите не достигат. A подобна положителна тенденция, оказва се, е била в сила за цялото Южно Черноморие.

„Факторите наистина да имаме кратък, но силен сезон, бяха именно затварянето на Турция и Гърция като алтернативна дестинация за летен туризъм. Но като цяло за българския летен туризъм 2020-а мисля, че е една катастрофална година”, посочва Здравко Василев, собственик на семеен хотел и ресторант в Приморско.

Катастрофа – така и експертите определят пораженията на COVID пандемията върху туристическия сектор в световен мащаб. Според тях браншът се е сринал до нивата си от 1990 година. А изчисленията сочат, че за да се върне към нормален темп, ще са необходими поне 4 години. У нас, обаче, имат по-оптимистична прогноза.

„Ако от днес в света се премахнат всички рестрикции по отношения на пътуванията, българският туризъм ще се възстанови в неговите граници в рамките на тази година, но тъй като рестрикциите няма как да паднат отведнъж, възстановяването ще започне от 2023 година нататък”, категоричен е Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма.

В разгара на зимния ски сезон, хотелиерите отправят поглед и към предстоящото лято.

„Точно сега е моментът да се поработи сериозно върху една национална реклама, но не очаквам сезонът да е нещо по-различно от миналата година”, посочи Здравко Василев, собственик на семеен хотел и ресторант в Приморско.

А грешката, която споделят, че категорично няма да повторят през лятото на 2021-а, е да наемат по-малко персонал.

Източник: NOVA