Трудови инспектори слизат в мините
Трудови инспектори слизат в мините / снимка: БГНЕС, архив

Трудови инспектори слизат под земята, за да установят добре ли са укрепени минните галерии. Допълнителните мерки за сигурност бяха разпоредени заради обилните валежи този месец и зачестилите сигнали за нередности в рудниците.

Хвостохранилището на подземния рудник в Челопеч е мястото, където се събира отпадъкът след преработката на медно-златната руда. Там се изпомпва и водата от рудника. След като се утаи, тя се връща под земята, където е необходима за работата на машините.

Именно това обаче е съоръжението, което крие рискове през сезоните с обилни валежи, затова се следи постоянно и нивото на водата в него се наблюдава денонощно, съобщи бТВ. Под земята има и камери - така ситуацията се следи денонощно.

Рудникът е сух, но и там водата под земята се е увеличила, a дъждовете не са за подценяване.

От началото на годината Инспекцията по труда е регистрирала редица пропуски в обезопасяването на рудниците. Затова проверките няма да са само по документи. „Ще слизаме долу на място в галериите, както правим на всяка проверка”, казва Виолета Тодорова от инспекцията. При нарушения глобата е до 15 000 лева и временно затваряне.

И макар Стоян Шентов, който слиза под земята повече от 9 години, на дълбочина до 650 м, да е спокоен, не крие, че винаги има риск. „Всеки един човек, който влиза под земята, не знае какво ще стане и дали ще излезе”, коментира мъжът.

По закон мините се проверяват на 3 или 6 месеца, в зависимост от това дали се добиват въглища или руда. Сега Главната инспекция по труда започва допълнителни проверки, за да установи дали ръководствата на мините са взели допълнителни мерки за обезопасяване заради рисковете от свлачища след обилните валежи от последните седмици.