Теми, свързани с Борисов и хора от кръга му, са табу в печата
Теми, свързани с Борисов и хора от кръга му, са табу в печата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Теми свързани с Борисов и хора от кръга му са табу в печата
55179
Теми свързани с Борисов и хора от кръга му са табу в печата
  • Теми свързани с Борисов и хора от кръга му са табу в печата

Теми свързани с личността на премиера Бойко Борисов и близки хора от обкръжението му са табу в повечето вестници у нас. Заключението е на Института за модерна политика и фондацията "Фридрих Науман". Двете организации са анализирали десет печатни медии (всекидневници и седмичници), за да открият кои са темите, по които въобще не се пише в тях или се споменава само на кратко. Изследването е за 2011 година.

Изводът, че Борисов и партия ГЕРБ получават по-специално отношение от някои печатни издания, специалистите, направили проучването, си обясняват с близостта на премиера с издатели и главни редактори на вестници.

"Телеграф", "Монитор", "Стандарт", "Новинар", "Труд", "24 часа", "Сега", "Дневник", "Капитал" и "168 часа" са анализираните печатни издания.

Медийният експерт Иво Инджов представи топ 3 на темите табу в тях: "Това са "гнилите ябълки в банковата система". Нито един вестник не оповести имената на тези банки, които фигурираха в грамата на бившия американски посланик Джон Байърли, която беше разгласена от Уикилийкс. Нито един вестник, въпреки че имаше избори миналата година в страната, не огласи, поне това показва нашият мониторинг, едно скандално видео, което циркулира в YouTube. То е със сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев за едни предходни, частични избори в Пловдив през 2010 година, в което той почти директно призовава, да бъдат манипулирани предизборните бюлетини на една среща, обучение на актива на ГЕРБ. И третата тема е АКТА - подготовката на споразумението и българската позиция. Българските медии проспаха цялата минала година, може би защото нямат повечето от тях кореспонденти в Брюксел, и се сетиха, че има АКТА чак в началото на 2012 година, ако не греша".

И още от темите, за които се пише малко във вестниците - кадруването в съдебната система, проблемите на ромите отвъд случая "Катуница", проблемите на хората с увреждания.

Иво Инджов каза: "Ако трябва да обобщя - става въпрос за теми свързани с властта, връзките между власт и капитал, нарушаване на човешки права, равнодушие към малцинствата и маргинализирани групи, липсата на рационални дебати по темата сигурност и ядрена енергия, съответно шистов газ, застъпване предимно на едностранчиви позиции".

Институтът за модерна политика и фондация "Фридрих Науман" ще продължат да правят подобни проучвания. Следващата идея е да бъдат анализирани темите табу в регионалните печатни издания и онлайн медиите.