/ БГНЕС
Комисията по енергетика в НС заседава извънредно, за да обсъди промени в Закона за енергетиката. Поправките са необходими, за да може да влезе в сила договореното между „Булгаргаз" и „Газпром“ намаление от 40% на доставяния за България газ.

„Булгаргаз“ предлага на КЕВР с 40% по-ниска цена през април

Пред депутатите ресорният министър Теменужка Петкова заяви, че парите са вече по сметките на „Булгаргаз“. Държавното дружество има пълна картина на броя клиенти, на които трябва да възстанови сума.. Единствено се чака приемането на промените в Закона за енергетиката.

Експерти ще търсят начин за връщане на надплатените сметки за газ

Депутатът от БСП проф. Таско Ерменков призова депутатите да оттеглят закона, тъй като според него се бърза с текстовете и няма време за детайлно обмисляне. От левицата заявиха, че в този вид на промените те няма да го подкрепят в пленарна зала. Едно от опасенията е, че клиентите няма да получат реалните надвзети суми, смята Ерменков.

Петкова категорична: Потребителите ще усетят намалението на газа

В отговор на опасенията председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов увери, че всеки, който има съмнения, може да подаде сигнал в регулатора и ще бъде изискано да се направи справка.

Омбудсманът пита Теменужка Петкова кога връщат надвзетите пари от сметките за природен газ

По отношение на времето за разглеждане на закона, Иванов смята, че три дни са напълно достатъчни да се обсъдят предложенията и в понеделник да влезе за гласуване в парламента.

В КЕВР са постъпили 18 становища с предложения за промени в закона. Иванов е категоричен, че експертите ще се произнесат в реалистичен срок.