Тази седмица трябва да е готов междинният доклад за катастрофата на МиГ-29
Тази седмица трябва да е готов междинният доклад за катастрофата на МиГ-29 / DarikNews.bg, Пловдив

До 2-3 май трябва да бъде готов и да ми бъде представен предварителният доклад на комисията, която разследва причините за инцидента с бойния самолет МиГ-29. Това каза късно снощи в Клисура министърът на отбраната Аню Ангелов, който участва в отбелязването на 136-ата годишнина от Априлското въстание.

От резултатите в доклада зависи дали веднага ще бъде отменена забраната за полети с МиГ-29, посочи Ангелов, цитиран от БТА. Заради катастрофата бяха преустановени полетите на всички български самолети в двустранната българско-американска подготовка "Тракийска звезда", която се провежда от 17 април до 10 май в авиобазата "Граф Игнатиево". Министърът припомни, че само два дни след инцидента бяха подновени полетите със Су-25, от утре ще започнат да летят и МиГ-21. По думите на Аню Ангелов двамата пилоти - майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, вече са извън реанимацията и са в неврохирургията на ВМА-София.

Запитан на какъв етап е ремонтът на жилищата за военнослужещите, които ще бъдат пренасочени през лятото в 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, министърът на отбраната отговори, че средствата са осигурени и в момента има процедура за избор на изпълнител. Около 1 юли т.г., във връзка с трансформацията на военните формирования, около 900 военнослужещи от цялата страна ще бъдат пренасочени в други поделения, една част от които - в Карловската бригада. Ангелов посочи, че в началото военните ще бъдат настанени в общежития, а на по-късен етап ще могат да вземат и семействата си.

Министърът на обраната Аню Ангелов присъства в Клисура на тържествената заря-проверка по случай 136-ата годишнина от Априлското въстание. Днес проявите в Клисура продължават с панихида за загиналите по време на Априлската епопея клисурци и с възстановка на събитията в местността "Зли дол".