Държавата ще създаде финансов фонд, който ще спасява затъналите в дългове болници. Няма обаче да се отпускат средствата безвъзмездно, а под формата на кредити с ниски лихви.
 
Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив е едно от лечебните заведения с много дългове. Задълженията й са за над 5 млн. лева, но засега не попада в застрашителния списък. Лекарите там обаче се вълнуват от друг проблем - как ще се лекуват здравно неосигурените и кой ще плаща за тях?
 
Дълговете на болниците нарастват

Занапред доказано бедни и здравно неосигурени ще могат да се преглеждат при джипи и специалист без пари, както останалите, които си плащат вноските, съобщава NOVA. Средствата за доболничната помощ на изпадналите българи ще бъдат осигурени от съществуващия фонд към социалното министерство. Към момента вървят преговори с финансовия министър за отпускане на пари и за тези пациенти.
 
"Но не говорим за всички здравно неосигурени, а за тези, които е доказано, че са бедни. Прави се анкета от социалното министерство и се отпускат пари към болниците. Движим се в преговорите със социалното министерство в рамките на 2-3 милиона, имайки предвид какви са били разчетите като обем преминали такива пациенти", обясни проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
 
Към 1 млрд. лева възлизат дълговете на болниците у нас. Най-критично е положението в болницата във Враца. Протестите на лекари и пациенти продължиха и днес.

БСП иска незабавно обсъждане на системата за финансиране на здравеопазването
 
За да спаси болниците от фалити, държавата ще създаде финансов фонд. Вече се водят преговори с финансовия министър и премиера.
 
"Място, от където болничните заведения да могат да теглят кредит - дали да бъде безлихвен или с някаква много малка лихва, така че да имат финансов ресурс, с който да тръгнат да разплащат и да предоговарят големите лихви по старите си договори, да договорят някакви отстъпки от главниците", обясни здравният министър.
 
Старозагорската болница затваря врати?

Към момента в затруднено положение са болниците в Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас.
nova.bg