/ iStock/Getty Images
Създадоха неправителствена организация "Адвокати за свободна България", за да бъдат защитавани правата на адвокатите у нас. Владислав Янев ще е неин председател, обяви адв. Светлозар Николов в Националния пресклуб на БТА.

Адвокатите не трябва да бъдат подлагани на репресии, беше категоричен той и допълни, че е нужен изцяло нов закон за адвокатурата.

Адвокати искат оставката на ръководството на Висшия адвокатски съвет

В инициативния комитет на "Адвокати за свободна България" участват близо 70 правозащитници.

Владислав Янев заяви, че законът за адвокатурата създава възможност за манипулиране на изборите при изборите на ръководни кадри. Той посочи, че тези текстове са противоконституционни.

От Висшия адвокатски съвет не виждат разнобой в гилдията

В адвокатурата имало доносници на ДС, а адвокатите постоянно губели права и работа. Ставали бедни, а това водело до зависимости, каза още Янев.

От "Адвокати за свободна България" искат подкрепа от обществото за решаването на всички тези проблеми.

Адвокатурата загуби своя образ на защитник на българските граждани. На хартия съществува закон, адвокатски колегии, но на практика адвокатската дейност е изпразнена от съдържание, защото липсва ефективна защита на българските граждани, каза адв. Владимир Шейтанов. Той се обяви за създаване на нова, модерна адвокатура, в която няма да работят наплашени и неактивни хора.
БТА