Съдът заседава по делото срещу Алексей Петров
Съдът заседава по делото срещу Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийски градски съд ще гледа делото срещу Алексей Петров. На 9 април Софийски градски съд отново разреши на Петров да напусне страната, за да се лекува в чужбина. Този път той поиска да получи такова разрешение от 15 април до 31 август, за да пътува до Австрия на терапия, заради заболяването си. Съдът му разреши да напусне страната от 15 април до 31 май, за което има и доказателства от необходимост от лечение.

Алексей Петров ще се връща за насрочените вече заседания по делото срещу него на 19 и 26 май. СГС разреши и на Марчело Джотолов да напусне страната. Това е за периода 5-16 май. Той поиска да пътува в Лондон, където има среща по работа. И двамата до момента са получавали такива разрешения за временно напускане на страната и са се връщали в указания срок.

В Софийски градски съд се гледа делото срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов. Това е т.нар. дело „Малък Октопод” за рекет и изнудване. То тръгна в Софийски градски съд през декември 2011 г. Обвинителният акт по него е от 200 страници и беше внесен на 7 ноември 2011 г., след повече от година и половина разследване. На подсъдимата скамейка освен бившият съветник в ДАНС Алексей Петров са и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов. То е едно от двете дела - резултат от МВР-операцията „Октопод” - една от знаковите при управлението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Крах вече претърпя т.нар. дело „Голям Октопод” срещу Алексей Петров, Антон Петров, братята Дамбовци и адвоката Николай Велков. На 28 февруари 2014 г. Специализираният съд го прекрати. Разследването по „Октопод” се проточи четири години. Прокуратурата не спази срока, даден от съда. Петимата бяха арестувани за данъчни престъпления, пране на пари и източване на комбинат „Кремиковци”. След като дълги години бяха обвиняеми, подадоха молба делото срещу тях да влезе в съда или обвиненията срещу тях да бъдат свалени.