/ БГНЕС, архив
Съдът върна книжката на Местан
101381
Съдът върна книжката на Местан
  • Съдът върна книжката на Местан
Осем дни след тежката катастрофа край "Маказа", при която 6-месечно бебе загина, съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан. Това се случва, след като по-рано днес политикът е обжалвал постановлението на прокуратурата за отнемане на свидетелството му за управление на автомобил. Според магистратите няма опасност Местан да извърши ново престъпление и по тази причина няма необходимост той да търпи подобна ограничителна мярка.

Лютви Местан с нова мярка за неотклонение

Кърджалийският окръжният съд e приел, че единственият мотив с който се обосновава налагането на подобна ограничителна мярка, е да се осуети извършването на друго престъпление. Магистратите обаче не смятат, че в случая с Местан има опасност това да се случи, както и не смятат, че престъплението, за което той е обвинен, се отличава "с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност". 

След отменената парична гаранция: Имотното състояние на Местан ясно до понеделник

И така, седмица след тежката катастрофа, лидерът на ДОСТ ще получи отново шофьорската си книжка, тъй като решението е окончателно. Миналата седмица Местан възрази и срещу наложената  му мярка за неотклонение. Той обжалва паричната гаранция от 10 000 лв., като според него размерът не бил съобразен с имущественото му състояние. За кратко политикът остана без мярка докато прокуратурата събере необходимите документи. 

Прокуратурата отне шофьорската книжка на Лютви Местан

Междувременно стана ясно, че адвокатите на пострадалото семейство са поискали от Върховната касационна прокуратура да поеме надзора върху разследването като те настояват за проверка на всички обаждания на лидера на ДОСТ след тежкия инцидент като според тях има съмнения, че Местан е телефонирал на длъжности лица от изпълнителната власт и от органите на МВР.

Местан беше задържан миналата неделя заради тежка катастрофа на международния път за Гърция през граничния пункт "Маказа". При инцидента тогава 6- месечно бебе загина, а семейството му все още се намира в болница.