Съдът върна делото за костинбродските бюлетини на прокуратурата
Съдът върна делото за костинбродските бюлетини на прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд счете, че прокуратурата е допуснала неточност по делото за бюлетините в Костинброд и върна делото на обвинението, като така потвърди решението на Софийския градски съд.

Първата инстанция върна за отстраняване на съществени нарушения обвинителния акт срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Според съда обвинителната теза на прокуратурата е поднесена в абстрактно-обобщен вид, в който не би могла да получи одобрение от съда. Липсва конкретика за престъпното поведение на Желязков, както и за преследваната цел и получената облага. Софийският апелативен съд описва доводите на прокуратурата като общи и абстрактни формулировки, лишени от каквато и да е яснота относно точното им съдържание.

В края на миналия месец стана ясно, че Софийският градски съд върна на прокуратурата делото за откритите ден преди изборите през май бюлетини в печатницата в Костинброд. Единствен подсъдим по делото е главният секретар на Министерски съвет в служебното правителство Росен Желязков.

На 22 януари Софийска градска прокуратура внесе протест до Софийския апелативен съд срещу разпореждането за връщане на делото за бюлетините в Костинброд. В три раздела СГП протестираше неоснователността и незаконосъобразността на разпореждането за връщане на делото и аргументирано излага доводите си.

На 16 декември миналата година прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Той е обвинен за това, че в периода 27 април -12 май 2013 година в София като главен секретар на Министерския съвет не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договорза изработка и доставка на 8 343 000 бюлетини за гласуване. Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка. Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора. Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в България.