Съдът остави Евелин Банев-Брендо в ареста
Съдът остави Евелин Банев-Брендо в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Съдът остави Евелин Банев-Брендо в ареста
53584
Съдът остави Евелин Банев-Брендо в ареста
  • Съдът остави Евелин Банев-Брендо в ареста

Евелин Банев-Брендо остава в ареста реши Софийския градски съд. Като причини за искането на мярката от страна на прокуратурата бяха обявени намерението подсъдимият да се укрие, както и информацията на МВР, че Брендо е издирван от Интерпол за екстрадация в Швейцария.

Обвинението поиска най-тежката мярка за е неотклонение за Брендо заради телефонен разговор между него и бившата му съпруга Моника. От разговора става ясно, че той е имал намерение да напусне България, тъй като има проблеми с Интерпол. От прокуратурата подчертаха, че има опасност арестантът да се укрие и да извърши ново престъпление.

В началото на заседанието прокурорът по делото поиска то да се гледа при закрити врати заради използваните СРС-та. Съдът обаче отхвърли това искане. Самият Брендо заяви, че заседанието трябва да бъде открито, за да разбере обществеността истината  по задържането му.

Банев не е задържан заради негови конкретни действия, заяви адвокатът му Ина Лулчева пред съда. Тя заяви, че клиентът й не се издирва от Интерпол и няма постъпило искане от Швейцария за негов арест във връзка с оповестената от министър Цветанов преди дни информация, че там има образувано дело за 10 т кокаин. По думите на адвокат Лулчева, Евелин Банев е подслушван незаконно на база оперативна разработка. В телефонният разговор до съпругата си Брендо казва: „Минавам границата, пък ако ще да ме хване Интерпол”, след това обещава да се обади от границата, обясни адвокатът и подчерта, че Брендо многократно е напускал страната и се е връщал. Освен това никога не е възпрепятствал воденото дело срещу него за пране на пари.

Пред съда Брендо заяви, че разговорът със съпругата му е бил под формата на шега. Към момента няма образувано ново производство срещу Брендо, освен делото за пране на пари от преди три години.

Евелин Банев е задържан, след среща с адвокат Лулчева в Бургас. „Арестът е станал на път от Бургас към Лозенец. При задържането са участвали барети, а на пътя са били поставени приспособления с клинове, които да не позволяват минаването на автомобили”, разказа още Лулчева. Брендо е бил заедно с брат си. Според Лулчева срещата с клиентът й в Бургас е била контролирана от МВР.

Евелин Банев-Брендо беше задържан на 16 май при операция на МВР по подозрение за извършване на престъпление. Брендо има издадена червена бюлетина на Интерпол заради трафик на големи количества кокаин. Той е заподозрян и затова, че е основният „перач” на парите, които се получават от трафика и реализацията на кокаин.

Брендо е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.