Джим Акоста
Джим Акоста / БГНЕС
Американски федерален съдия разпореди Белият дом незабавно да възстанови журналистическата акредитация на кореспондента на телевизия Си Ен Ен Джим Акоста, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Белият дом съобщи днес, че ще възстанови временно акредитацията на журналиста от телевизия Си Ен Ен Джим Акоста, предаде Франс прес.

Тръмп влезе в спор с журналист на CNN на пресконференция (ВИДЕО)

Акредитацията на Акоста беше отнета миналата седмица, след като той влезе в сблъсък с американския президент Доналд Тръмп на белязана от спорове пресконференция.
Съдия Тимъти Кели нареди акредитацията на журналиста да бъде възстановена, докато трае делото, заведено от Си Ен Ен срещу действията на Белия дом.

"Днес правосъдието ясно посочи, че не съществува абсолютно право на достъп в Белия дом, свързано с Първата поправка (в конституцията)", каза говорителката на президента Сара Сандърс.

Белият дом отне временно акредитацията на Джим Акоста от CNN

В отговор на постановеното от съда ние временно възстановяваме акредитацията на журналиста. Ще въведем също някои правила и процедури, за да сме сигурни, че в бъдеще пресконференциите ще протичат в обстановка на ред и умереност, добави говорителката. "В Белия дом трябва да се спазва известно благоприличие", отбеляза тя в заключение.
 
CNN дава на съд Белия дом заради Джим Акоста

Акоста многократно е влизал в сблъсъци с Тръмп и президентската говорителка Сара Хъкаби Сандърс през последните две години. Тръмп ясно показваше, че не харесва Си Ен Ен още преди да стане президент и продължи тази линия след идването си на власт. Той определя телевизията като "фалшиви новини".