/ снимка: БГНЕС, архив
Какво е бъдещето на европейската християнска цивилизация?
Светият Синод призова НС да не приема Истанбулската конвенция.
95975
Светият Синод призова НС да не приема Истанбулската конвенция.
  • Светият Синод призова НС да не приема Истанбулската конвенция.
Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си.

Това се казва в обръщение на Св.Синод на БПЦ - Българска Патриаршия към българското общество и държавни институции относно процедурата по приемане и ратифициране в България на Истанбулската конвенция, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод на БПЦ.

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“

Това разбиране отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", която е духовната смърт, се казва още в обръщението. В текста се допълва, че "няма здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, още повече срещу насилието над жени".

Трябва дебат за Истанбулската конвенция, смята президентът

Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство. Макар и юридически акт, Конвенцията има и духовни измерения - тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по но в модел, съответен на интересите на малка част от него, се казва още в обръщението.

В официалния текст на Конвенцията на английски език - навсякъде, където се говори за "социален пол", се използва терминът "джендър". В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

„Галъп“: За 350 000 българи е нормално мъжът да удари шамар на жена

Тези понятия се използват с цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава чрез нов изкуствен език, който намираме в Конвенцията, и който е чужд и непознат за нашата народопсихология, култура, традиции и православно Предание.

От Светия синод призовават Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция.