Студът дойде с порои и силен вятър
Студът дойде с порои и силен вятър / снимка: БГНЕС

Само за ден температурите на места в страната паднаха с повече от 15 градуса, съобщава Нова телевизия. В много области се изляха и обилни валежи.

Усещането за студ се подсилваше и от силния вятър като в Кърджали на моменти е достигал до 86 км/ч - там имаше и паднали дървета.

В Сливен вятърът достигна до 72 км/час.

Освен студ и силен вятър, на много места паднаха и значителни валежи.

Най-голямо количество валежи през последното денонощие са отчетени в Кърджали - 53 л. на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В Благоевград са измерени 40 л. на кв. м., в Казанлък - 39 л. на кв. м, а в Сандански - 37 л. на кв. м. В Драгоман са регистрирани 32 литра на кв. м., а във Велико Търново - 34 литра.

Вследствие на пороите река Видима е преляла и е заляла част от пътното платно в местността Злиевци в Априлци. Това съобщиха за „Фокус" от ОДМВР-Ловеч. Към момента движението по този път е спряно, няма обходен маршрут.

В късния следобед в района на село Стоките от коритото си е излязла и река Росица.

Участъци от пътната мрежа в района са били наводнени, което е наложило временно ограничение на движението.

„Пътищата вече са проходими. Нивото на реката пада и ситуацията се нормализира”, каза за „Фокус” кметът на Севлиево Иван Иванов.

 

Река Елховска в Рудозем достигна критични стойности и на места също излезе от коритото си. Водата активира свлачища, които прекъснаха пътя до няколко села. Има наводнени детски градини, което наложи евакуация на децата.

Евакуирани бяха и четири семейства в село Елховец. Голяма част от населените места в района са без ток.

В петък за кратко ще поемем глътка въздух. Ще има краткотрайно подобрение на времето, но още през нощта срещу събота и през деня се очакват силен северен вятър, ниски температури, а на много места и снеговалежи.