/ БГНЕС
Строители излизат на протест с 1000 машини в София
99971
Строители излизат на протест с 1000 машини в София
  • Строители излизат на протест с 1000 машини в София
Строителният бранш излиза на протест с 1000 машини днес между 7 и 12 часа. Техниката ще бъде разположена на Цариградско шосе в крайната дясна лента в участъка от Околовръстен път до бул. „Брюксел“ посока център. Машините ще бъдат без вериги и няма да пречат на движението
 
С мирната демонстрация строителният бранш изразява недоволството си от обвиненията за високи цени и безобразно качество, за корупционни практики и отклоняване на средства.

Строители излизат на протест, изкарват 1000 машини в столицата
 
В 9.30 часа представители на Камарата на строителите в България ще внесат в Народното събрание подписка в подкрепа на бранша. След това документът, под който са се подписали около 53 000 души, ще бъде внесен и в Министерски съвет и в Президентството.
 
Действията са продължение на кампанията „Аз съм строител“, която стартира по повод Деня на строителя на 26 октомври с декларация, изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и парламентарно представените политически сили. Според Камарата в публичното пространство се отправят неверни обвинения, без те да са подкрепени с доказателства, което се отразява тежко на авторитета на бранша.

Камарата на строителите: Не сме против проверките, желанието ни е да не се говори, преди да има резултат
 
Организацията настоява и за подобряване на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП), за да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Друго искане е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която са били заети над 1000 фирми със 70 хиляди работници.