/ Pixabay
Ученици представят емблематични сгради и архитекти
Столичната библиотека отбелязва 140-годишнината от обявяването на София за столица на България съвместно с учениците и преподавателите от Софийската гимназия по архитектура, строителство и геодезия.

На 25 март от 11 ч. на IV етаж в библиотеката на пл. "Славейков" 4 ще се състои презентацията "София - европейска столица", подготвена от учениците, членове на Европейския клуб към гимназията. Те ще проследят изграждането на столичния град в периода 1879-1914 г., като представят емблематични сгради и архитекти, превърнали "малкия, мръсен град със схлупени къщурки и криви улици" в модерна европейска столица.

Презентацията ще се състои пред новата зала "Книжовно наследство", където е подреден фондът от редки и ценни издания, съхранени в Библиотеката на София, част от културното наследство на столицата.

Ще бъдат показани старопечатни книги - църковни и първите светски, образци от колекциите "Кирил Христов" и "Дирекция на полицията", книги с автографи на известни писатели и общественици.

Гостите ще имат възможност да разгледат и залата, където е подредена личната библиотека на Константин Стоилов. Във фоайето на партера ще бъде подредена фотоизложба, част от презентацията.
 
БГНЕС