/ БГНЕС
"В следващо заседание на 50-ия конгрес трябва да се направят промени на устава, които да направят партията по-близка до нейните членове и по-влиятелна в обществото. Затова предлагам да обсъдим възможността социалистите пряко да избират своите кандидати за представителни длъжности в държавата и местната власт, а по-нататък и ръководителите на партията на обищнско и районно ниво". Това каза Янаки Стоилов в изказване на 50-ия юбилеен конгрес на БСП.
 
"В ръководствата на партията и в нейния Национален съвет трябва да бъдат избрани повече личности, които могат да формират позиции и да ги отстояват", каза още той.

Според Янаки Стоилов е крайно време БСП да докаже, че е социалистическа партия не само по наименование, а и в действителност.

"Разговорът е в състояние ли сме да започнем нов преход. Не трябва да се задоволяваме, че сме с почти изравнени позиции с ГЕРБ - това не се дължи на наш подем, а на по-големия отлив от подкрепа на управляващите", посочи той.

"БСП, вторачена в собствения си избор, не прояви достатъчно активност за насочване на народното недоволство. Ние подкрепяме протестите, но днес не говорим за предсрочни избори. Даваме ли си сметка, че сред причините ГЕРБ още да е на власт, е, че не ни достигат воля и вътрешна сплотеност", попита Стоилов.

По-рано пък Георги Пирински призова в състава на Националния съвет да има хора с различни гледни точки.

"Каквото посеем тази вечер и през нощта, това ще жънем и занапред", предупреди той във връзка с предстоящия вот тази вечер на новия Национален съвет.

"В края на 99-а година след местните избори имаше едно преброяване на партията и се докладва, че членският състав е спаднал до 216 хил. А съвсем наскоро разбрахме, че сме 80 хил.", посочи Юрий Асланов, визирайки прекия избор за председател на соцпартията, на който се разбра колко са членовете й.

Той добави, че днес около 2,5 млн. души се определят като леви, но през годините по различни причини БСП ги е отдалечила и отблъснала. "Те не престават да са леви, но не ни подкрепят", констатира той.

"Ние и днес продължаваме да се наричаме масова партия, но ако не се съприкосновим с всички прогресивни прослойки, с новите класи, с активните хора, нямаме шанс да оцелеем. Това е моето предупреждение", заключи Асланов.

"За съжаление, имаме дълъг път до момента, в който БСП може да каже - "Да, ние сме готови да управляваме на практика, да управляваме и с други политически сили. Аз изпитвам силно безпокойство, ако днес с този ресурс, който имаме и с идеите които чух, ние тръгнем към управлението. Голяма част от тях са утопични за днешния обществен строй в България", изказа се и Валери Жаблянов.

"Не може с един гол ентусиазъм, както са казвали преди години, да хванем гората. Или с един гол ентусиазъм да тръгнем към Министерски съвет, тъй като нямаме съмнение какъв ще бъде резултатът. Призовавам за конструктивност, сериозно отношение към евентуално наше участие в управлението", завърши той. 

Валери Жаблянов
БГНЕС