Станишев на среща с Леoнард Орбан
Станишев на среща с Леoнард Орбан / netinfo

Българският език и кирилицата като официални в Европейския съюз и политиката по насърчаване на изучаването на чужди езици, ще обсъждат министър-председателят Сергей Станишев и еврокомисарят по многоезичието Леoнард Орбан. Той пристига на двудневно официално посещение в България по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Орбан и Станишев ще обсъдят също и актуалния европейски дневен ред, съобщиха от правителствената информационна служба. Еврокомисарят ще се срещне също така и с вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, с когото ще дискутират реформата в българското средно и висше образование. В срещата ще участват Негово превъзходителство Майкъл Хъмфрис, посланик и ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представители на кабинета на Орбан, както и госпожа Урве Лас – администратор-лингвист на българската служба на Главна дирекция „Преводи” в Еврокомисията.

В програмата на Леoнард Орбан са включени разговори и с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова и столичният кмет Бойко Борисов.