/ / iStock/Getty Images
12 български граждани са задържани в Германия за разпространение на наркотици за десетки милиони, като 5 от тях са обвинени в ОПГ, съобщи БГНЕС.

"В област Търговище са иззети веществени доказателства, показващи съществуване на ОПГ, а на територията на Германия пък са иззети самите наркотични вещества. Засега не можем да кажем, какви са наркотиците", каза говорителят на Спецализираната прокуратура Христо Кръстев на брифинг пред медиите.

"Наказателно поризводство не може да се води в България, тъй като гражданите са хванати на територията на Германия. В България няма задържани лица, в Германия е станало задържането", съобщи още Кръстев, като не оповести дали става дума за нов канал на ОПГ. 

На 23 ноември, в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Прокуратурата във Франкфурт на Майн - Федерална Република Германия, Специализираната прокуратура и ГДБОП извършиха действия по разследване на организирана престъпна група от български граждани за държане и разпространение на наркотици на територията на ФРГ.

Досъдебното производство е образувано в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия на с Федералната криминална служба на ФРГ на Франкфурт на Майн, българската Специализирана прокуратура и ГДБОП бе проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави - в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и област Търговище.

В хода на действията по разследването във ФРГ първоначално са задържани 12 български граждани, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества.

Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети множество доказателства, относими към предмета на разследването.

Неутрализирането на престъпното сдружение е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност.