/ Dariknews.bg, архив
Педиатрите, които професионално се занимават с хомеопатия, изписват до 50 процента по-малко антибиотици и лекарства за намаляване на температурата. За съжаление обаче хомеопатията у нас непрекъснато е обект на подмолни атаки, особено по време на вирусните инфекции и грипните епидемии, когато се очаква огромен скок в закупуването на лекарства. Това изтъкнаха родни клинични хомеопати, като припомниха, че само в САЩ годишно 800 000 души умират  от страничните действия на лекарствата.

Хомеопат: Здравната ни система не е дорасла за хомеопатията, защото тя е изкуство
 
Клиничната хомеопатия в България ежегодно е обект на редица подмолни атаки, информира д-р Петко Загорчев, председател на Българската медицинска хомеопатична организация. Според него това е процес, който е насочен срещу здравето на хората:
 
„Винаги когато настъпи есента и започне периодът на острите вирусни инфекции, на грипните епидемии и тогава, когато се очаква бум за купуването на антибиотици, започва и някак уж случайно атака срещу всички методи, които биха ограничили закупуването и употребата на тези медикаменти. Това е процес, който за съжаление върви не от година или две, а от десетилетие“, каза д-р Загорчев.
 
Обвинения в истинския смисъл на думата няма, но целта е да се създава погрешно впечатление у пациентите за хомеопатията, убеден е Загорчев.

Учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна
 
Мнението сподели и д-р Слави Филчев, един от най-добрите специалисти по детска пневмология и фтизиатрия у нас, който се занимава и с клинична хомеопатия:
 
Повечето от колегите лекуват с най-мощното възможно средство, включват множество изследвания, за да могат да постигнат добър ефект, а и да са презастраховани и защитени срещу евентуално съдебно преследване, ако настъпи вреда или смърт на пациента. Ролята на хомеопатията възниква като резултат на това свръх потребление на медикаменти, употреба на антибиотици, когато няма нужда. Имайте предвид, че само в САЩ годишно 800 000 души умират от страничните действия на лекарствата“, посочи от своя страна д-р Филчев.
 
Хомеопатията не е метод, който може да лекува всички болести, допълват специалистите. Тя обаче намалява количеството на лекарствата, които предписват лекарите.
БТА