Социалистите избират нов лидер
Социалистите избират нов лидер / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Социалистите избират нов лидер
74029
Социалистите избират нов лидер
  • Социалистите избират нов лидер

При безпрецедентни мерки за сигурност в зала 1 на НДК започна 48-ия конгрес на БСП, който трябва да определи наследника на Сергей Станишев на лидерския пост на партията.

В началото на заседанието на Конгреса засилените мерки за сигурност осуетиха започването му навреме в 11.00 часа. Причината беше разполагането на две скенера, през които трябваше всичките 800 делегати да преминат, преди да имат правото да влязат в зала 1 на НДК, където традиционно се провежда заседанието на Конгреса на БСП.

Това затрудни голяма част от хората, тъй като те не знаеха какво трябва да направят, а и нямаше хора, които да разясняват как точно да се процедира, заради което се образуваха опашки до изхода на НДК.

Близо 30 минути се налагаше на делегатите да чакат преди да заемат местата си в залата.

29 социалиста са номинирани за поста на Сергей Станишев, но очакванията са голяма част от тях да си направят самоотвод. Шестима вече го строиха, това са - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров.

Неофициално за фаворити за лидерския пост са сочени председателят на парламента Михаил Миков, зам.-председателят Мая Манолова и Драгомир Стойнев.

Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да са 7-8. Всеки ще разполага със 7 минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. Гласуването ще бъде тайно в тъмни стаички.

За промяна в ръководството на партията се заговори след незадоволителните резултати на левицата на европейските избори. До свикването на конгрес за избор на нов председател се стигна по предложение на настоящия лидер на БСП Сергей Станишев. Той първо избра да отиде в Брюксел като евродепутат, а десетина дни по-късно обяви, че се оттегля от председателския пост в БСП.

Досегашният дългогодишен лидер на социалистите се оттегли с мотива, че на партията е нужна промяна, но той ще остане председател на Коалиция за България и ще помага с каквото може.

Прогнозите са нито един от претендентите да не успее да спечели от първия тур и новият лидер да бъде избран на балотаж.