Социалистите искат отмяна на редица текстове в Изборния кодекс
Социалистите искат отмяна на редица текстове в Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Социалистите искат отмяна на редица текстове в Изборния кодекс
48906
Социалистите искат отмяна на редица текстове в Изборния кодекс
  • Социалистите искат отмяна на редица текстове в Изборния кодекс

БСП ще поиска изцяло ново изборно законодателство. За намерението на социалистите съобщи лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията.

По думите му някои от текстовете в Изборния кодекс трябва да бъдат отменени, защото са опорочени. Лидерът на левицата обясни, че решението на Конституционния съд по жалбата за законността на изминалите избори дава основание на социалистите да поискат отмяна на редица текстове от Изборния кодекс. „Изборният кодекс на ГЕРБ е абсолютно опорочен. Спомняте ли си онези среднощни заседания, когато депутатите от ГЕРБ по сред нощите, в полусънно състояние, натискаха зелените копчета по команда на Искра Фидосова и го приеха. И казаха „Вижте, за първи път преди изборната година е приет Изборен кодекс. Голям прас, с извинение”, коментира Станишев.

От БСП настояват да се изработи изцяло ново изборно законодателство, но според лидера на червените ГЕРБ няма да го допуснат. По тази причина социалистите вече работят по свои  предложения за промени в сегашния кодекс.

Сред приоритетите на социалистите за новия политически сезон е искането за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента за позицията на страната за новия европейски договор за финансова стабилност. Станишев обясни, че социалистите вече са внесли искане за изслушването в пленарна зала на премиера за позицията на България за новия европейски договор за финансова стабилност. „Това състояние на неизвестност и просто присъединяване към нещо, за което българските граждани нямат никакво отношение, нито информация, е абсолютно недопустимо”, обясни той.

След като начерта бъдещите стъпки на партията, Станишев призна, че още не е разговарял с президента Георги Първанов за намеренията му след като се завърне в партията. Това щяло да стане след като държавният глава стане член на БСП. „Вероятно Георги Първанов ще обяви конкретните си виждания и намерения като човек, който възнамерява да възстанови своето членство в БСП. Тогава, разбира се, ще водим и разговори като членове на една и съща политическа партия”, каза Сергей Станишев.

На пленум на БСП тази събота ще бъде даден старт на отчетно-изборна кампания, който да приключи през май и тогава да се проведе Конгресът на партията.