Денят, в който животът в Хитрино се промени
Денят, в който животът в Хитрино се промени / Деян Герговски

Всички собственици на разрушени къщи в Хитрино ще получат най-високия размер на обезщетение. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за управление на финансовите средства от кампанията за пострадалите.

Омбудсманът Мая Манолова, която е и съпредседател на съвета заяви, че жители на Хитрино са изпратили жалби до нея заради субективизъм при оценката на щетите.

Общественият защитник настоя и за преразглеждане на критериите.

Ще има ли хора без покрив в Хитрино тази зима? (СНИМКИ)

"Към мен се обърнаха жители на Хитрино с възражения, че е проявен субективизъм при определянето на групите, с които трябва да бъдат обезщетени пострадали домакинства", поясни Манолова.

Тя обясни още, че за едни е определена първа група - тези от унищожените домове, а за останалите са втора и трета група.

Почти готови са 16 от новите къщите, които се строят в Хитрино (СНИМКИ)

"При първоначалния оглед се предположило, че тези къщи могат да бъда възстановени. След като се оказало, че къщите е невъзможно да бъдат укрепени и ремонтирани, те са бутнати до основи и в момента им се изграждат нови къщи", обясни омбудсманът.

Мая Манолова заяви, че нормалната процедура е всички да бъдат прехвърлени в първа група и да бъдат обезщетени по един и същи начин.