SMS-и ще съобщават за бедствия, но не на всички
SMS-и ще съобщават за бедствия, но не на всички / NovaNews.bg

SMS-и ще ни съобщават за бедствия. Това е част правителствената програма за "Единна спасителна система". SMS-ите за трусове и наводнения обаче няма да достигат до всички, съобщава Нова телевизия.

Наводнения, пожари, земетресения, аварии. За всички тези бедствия от две години специалистите по сигурността в София научават чрез SMS.

„Всички отговорни представители, от кмета на общината, който е председател на кризисния щаб, зам.-кметове, всички районни кметове, директорите, добровлоните формирования, групите за аварийно-спасителни дейности...", обяснява Красимир Димитров, директор по сигурността в Софийската община.

Според одобрената от Министерския съвет наскоро Програма за защита от бедствия до 2018 година, SMS се предвижда да получават над 28 000 служители и доброволци в цялата страна. Системата предвижда и обратна връзка.

„ПИН кодът като се въведе, се показва в автоматизираната система, че въпросният човек е оповестен", добавя Красимир Димитров.

Програмата не включва само технологични нововъведения, но и цели нови сфери на сигурност. Новина е и включването на геомагнитните наблюдения. Но SMS за магнитна буря все още няма. Може би защото тези явления често влияят точно върху телекомуникациите.

Магнитните бури у нас, макар и не често, са сериозна заплаха, казват специалистите, работили по програмата. Бурите засягат както съобщенията, включително и тези от спътниците, така и енергопреносната мрежа. Сега за тях може да се следи в интернет.

Оповестяването за всички граждани по новата програма в случай на бедствие обаче все още става чрез традиционните аларми.

Източник: NovaNews.bg