зима
зима / ThinkStock/Getty Images
Днес още преди обяд от запад ще започне процес на бързо разкъсване и намаление на облачността и около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево. Вечерта от запад-северозапад ще започне ново заоблачаване. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до умерен и с него ще проникне хладен въздух и температурите слабо ще се понижат. Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, а максималните – между 10° и 15°.

Топло време до края на седмицата, след това идва застудяване

Над Черноморието преди обяд облачността ще е значителна и на отделни места ще превали слаб дъжд. След обяд облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 12°-15°. Температурата на морската вода е 11°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще има променлива облачност, без съществени валежи. Ще духа силен запад-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра – около 1°.

Зимна приказка в снимки: Снежни забавления и неволи по света

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за декември и няма да се променя съществено.

В петък отново ще преобладава слънчево време, вятърът ще се ориентира от юг. Температурите ще се повишат, по-съществено в планините и планинските райони. В западната част на Дунавската равнина и на места в Горнотракийската низина ще има условия за мъгли и ниска облачност, които ще задържат дневните температури там под 10°.

зима
ThinkStock/Getty Images

В събота облачността ще се увеличи и ще завали дъжд. Вятърът от юг-югозапад ще се усили, особено в източната половина от страната и северно от планините; дневните температури там ще са около и над 15°.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

През нощта срещу неделя и в неделя от северозапад, с усилване на вятъра, ще нахлува студен въздух. Ще има и валежи, предимно от дъжд, които с понижението на температурите по високите полета на Западна България и в Предбалкана ще преминат в сняг, но до вечерта ще спрат.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg