Служителите на ЧЕЗ са в ефективна стачка
Служителите на ЧЕЗ са в ефективна стачка / cнимкa: Sofia Photo Agency

Служителите на ЧЕЗ започнаха ефективна стачка, след като поредните преговори по исканията им завършиха без подписано споразумение. До момента близо 80 процента от служителите в дружеството са се включили в протеста. Стачката е обхванала всички подделения на ЧЕЗ включително и в столицата, съобщиха от стачния комитет.

От ръководството на дружеството гарантират, че въпреки стачката няма да има проблеми с електрозахранването на Западна България, а възникналите аварии ще се отстраняват.

Преговарящите продължават да спорят за начина, по който ще бъдат разпределени средствата за работни заплати, заяви за Дарик Атанас Дандаров от ръководството на ЧЕЗ.

„Последният ни спорен въпрос е това, че ние увеличаваме основните заплати, като върху тях има и 8% премии. Искането на синдикатите е 3% от премиите да бъдат прехвърлени за допълнително увеличение на основните заплати, които се увеличават с 23,4%. Ако обаче вземем обаче от премиите и ги вкараме за увеличение на основните заплати, ще бъде по-висок процентът – над 26%. Но като цяло това не променя размера на брутната заплата”, обясни Дандаров.

Според Атанас Дандаров гарантирани остават нормалното електрозахранване и отстраняването на всички възникнали аварии в Западна България. „Има създадена организация в дружеството за нормална работа, за нормално електрозахранване по време на стачката”. Преговорите продължават.