Служебният премиер ще има две вицета - за икономическата и за социалната политика
Служебният премиер ще има две вицета - за икономическата и за социалната политика / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Димитров за служебния кабинет
74125
Димитров за служебния кабинет
Димитров за КТБ
  • Димитров за служебния кабинет
  • Димитров за КТБ

Президентът Росен Плевнелиев е обещал да има двама вицепремиери - по социалните и по икономическите въпроси в служебния кабинет. Това е станало по време на срещата на държавния глава с представители на синдикатите и на работодателските организации. Пред журналисти лидерът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че "ние като общество ще имаме представител в служебния кабинет на най-високо ниво", но самият той не можа да уточни какво означава това обещание на Плевнелиев.

"Ще има двама вицепремиери, които да отговарят за социалната политика и за икономическата политика, които са добре познати в обществото", каза Димитров. Синдикатите са получили уверение, че те ще бъдат равно отдалечени от политическите партии и никой от тях няма да има зависимости, каза президентът на КНСБ.

Синдикатите и бизнесът са поискали една от приоритетните задачи на служебния кабинет да бъде ревизията на закона за референдумите. "Държавният глава се съгласи с нас и каза, че ще обяви като един от един от ангажиментите на служебния кабинет да ревизира и да подготви законопроект, който да предостави на следващия кабинет и новото Народно събрание за ревизия на закона за референдумите", каза Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ обясни още, че през август и септември около 100 000 души ще имат проблем заради специалния надзор на КТБ и блокираните пари на предприятията, в които работят. Плевнелиев е подкрепил идеята за създаване на експертен съвет към БНБ, но допълнил, че няма правомощия да инициира самият той подобен орган.

"Мога да кажа, че над 100 000 души работници, не служители в банката, по един или друг начин са засегнати от това, че техните предприятия имат задължения в КТБ или имат свои средства, които са блокирани там. През август най-вероятно повечето от тези над 100 000 души ще имат проблеми с техните заплати, както и през септември, така и може би докато банката отвори", каза профсъюзният лидер.

Служебният премиер ще има две вицета  за икономическата и за социалната политика
netinfo

От своя страна Васил Велев от асоциацията на индустриалния капитал потвърди, че е възможно да се намери решение за Корпоративна търговска банка и тя да отвори врати "час по-скоро". Според работодателите най-доброто решение е подкрепа от страна на големите акционери, за каквато се очаква те да имат готовност.

"Има различни варианти. Работещото решение е акционерите да участват за увеличаване на капитала на банката. В някаква степен, ако няма такава възможност и желание да се запълни целият недостиг, който ние не знаем колко е, да се включат и големите вложителите със своите вложения над 100 000 евро", каза Велев.