При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за член на Висшия съдебен съвет от Прокурорската колегия
При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за член на Висшия съдебен съвет от Прокурорската колегия / БГНЕС
При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за член на Висшия съдебен съвет от Прокурорската колегия. В негова подкрепа са гласували 287 следователи.

След преброяването на гласовете Петров благодари на колегите си и заяви, че ще се старае да оправдае доверието на всички следователи.
Изборният ден приключи в 18 часа, като са гласували 73 процента или 311 гласували от 426 имащи право на глас. По интернет вота си са дали 299 от 391 заявили такова желание, а от хартиената бюлетина са се възползвали 12 следователи.

До необходимостта от избори се стигна, след като на 25 ноември почина прокурорът, следовател и член на ВСС Евгени Диков.

Стефан Петров е завършил право в Академията на МВР. Целият му професионален път е минал в следствието, където започва работа през 1989 г. От 2007 г. до 2012 г. е бил член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет. Петров е зам.-председател на Камарата на следователите.

Източник: БТА