/ Община Видин
Състоянието на детските площадки и безопасността на децата, които играят на тях, обсъдиха председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Съобщението е на пресцентъра на ДАЗД.

Набезите на вандали оскъпяват двойно детските и спортни площадки
 
Лилова е посочила, че в подготвяната нова Национална стратегия за детето ще бъде отделено специално внимание на осигуряването на безопасна среда за развитие на всички деца в страната. За това е важно да се планират конкретни политики и мерки, които да гарантират правото на закрила за нормалното физическо, психическо и социално развитие на младите хора.
 
Председателят на ДАЗД и зам.-министър Крумова са се договорили експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се включат в работната група, ангажирана със създаването на новия стратегически документ. В тази връзка е обсъдено създаването на Регистър на детските площадки, който всяка община да поддържа в актуалност и при нужда кметовете да предприемат действия за обновяване или премахване на опасни конструкции.

Кметове: Не можем да насмогнем на вандалите
 
Д-р Лилова се е ангажирала Държавната агенция да поиска информация от всички областни управители за състоянието на детските площадки на тяхна територия, а от Регионалните здравни инспекции - за инцидентите, случили се на тези съоръжения.