След три часа закъснение Благодатният огън пристигна в България
След три часа закъснение Благодатният огън пристигна в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Минути преди 21.00 часа след близо тричасово закъснение на Летище-Пловдив кацна самолетът с българската делегация, оглавявана от пловдивския митрополит Николай, носейки Благодатния огън.

СНИМКИ:Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен

Самолетът от Йерусалим трябваше да пристигне в 18.00 часа, но впоследствие стана ясно, че едва тогава е излетял от Тел Авив.

Стотици свещеници, миряни, деца и военен духов оркестър посрещнаха митрополит Николай, който донесе в България Благодатния огън. Той поздрави всички с "Христос Воскресе" и благослови стотиците хора, дошли да запалят първи от невеществения огън и го предаде на  архимандрит Дионисий, за да го предаде на  българския патриарх Неофит.

От Пловдив огънят заминa за всички епархии в страната.

Тази година журналистите трябваше да заплатят по 20 лева, за да получат пропуск до зоната с ограничен достъп на летището.

Директорът на пловдивското летище Иван Карнабитов обясни пред Дарик, че това е държавна такса, която отива към Министерството на транспорта за издаването на пропуски и самото летище не печели от това. Таксата е регламентирана по специална наредба за достъп на физически лица и МПС.

От администрацията на летището обясниха, че предишни години е бил правен компромис при събирането на тази такса.

Други новини от Пловдив