/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов възложи на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" да замине за Българене, Плевенско и на други места, за да се оценят щетите от падналите градушки.

Ще се опитаме да помогнем на хората“, каза министър-председателят пред журналисти на летище "София" след като изпрати папа Франциск.

Има фонд, който е към националните доплащания към еврофондовете, чрез който можем да помогнем, уточни премиерът.

Силна градушка удари Западна и Северна България (СНИМКИ/ВИДЕО)

Междувременно днес земеделският министър Румен Порожанов се срещна лично със земеделски производители и жители на селото, за да се запознае на място с щетите от природното бедствие.
 
Той заяви, че веднага ще започне оценка на загубите и ще има подпомагане на засегнатите, като поясни, че има възможност 80 на сто от разходите на земеделските стопани на полето да бъдат възстановени за пропаднали площи, а за дребните стопани има фонд, чрез който те да получат подкрепа. Министърът заяви, че оценката за загубите ще бъде направена по най-бързия начин и средствата за подкрепа също ще бъдат изплатени бързо.

Папа Франциск замина за Северна Македония (ВИДЕО)

Темата за градушките е особено актуална, подчерта Порожанов. По думите му сегашната система за защита от природното бедствие покрива едва една трета от земеделските територии. Село Българене не е защитено. Градоносните облаци основно се формират в Стара планина и според специалистите ще бъде най-ефективно третирането им със самолетен способ, който ще покрие цялата страна, поясни министърът. Законът, който предвижда това да се случи, е минал на първо четене в парламента, а министърът се ангажира да апелира депутатите да не отлагат окончателното му приемане.
 
Кметът на село Българене Симеонка Мусакова съобщи пред министъра, че имат 25 000 декара обработваема земя, която около 80 на сто е засегната от градушката, а унищожените посеви са на сто процента. Селото има около 500 къщи, всички имат потрошени покриви и стъкла, както и на 100 процента унищожени насаждения в дворовете.
 
Земеделски производители поискаха от министъра подкрепа със семена, с които да презасеят площите. Порожанов поясни, че ще проучи възможност от институтите на Селскостопанска академия да бъдат доставени семена, а след това да бъдат платени от стопаните.
 
По повод заседанието на утрешния Съвет по пчеларството, министър Порожанов заяви, че се обсъжда възможност да бъдат компенсирани пчеларите, в зависимост от погиналите им пчелни семейства.