Синдикати искат отпадане на външното оценяване след 4-ти клас
Синдикати искат отпадане на външното оценяване след 4-ти клас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Отпадане на външното оценяване след 4-и клас ще искат от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Това е едно допълнително натоварване за малките ученици и не дава пълна картина за тяхното ниво, заяви пред Дарик председателят на регионалната структура в Пловдив Цило Нейчев.

Той допълни, че проблемите в сектора са много, но сред по-важните са реализацията на младите учители, подобряване материалната база и увеличаване на средствата за образование.

„Просветният министър Анелия Клисарова обеща 4% при поискани от синдикатите 5%, но все пак е нещо. Малките училища са силно засегнати от липсата на средства и се стига до сливане и закриване на учебни заведения", обясни Нейчев.

Според него системата на делегирани бюджети провокира този проблем, тъй като на практика се получава така, че "ученикът носи парите" и оттам се стига до създаването на мега-училища и всички останали.

„За малките училища са предвидени около 10 млн. лева за дофинансиране и синдикатите ще настояват за получаването им", допълни Нейчев.

По думите му основен проблем е и реализацията на младите учители до 30 години в България, които са около 3% от общия брой на заетите в сектора.

„Образователната система бълва педагогически кадри, но те не започват работа по специалността заради натовареността и ниското заплащане", обясняват синдикатите.
Според тях подобряването на материалната база на училищата е също много важно. Така например използването на таблети и интерактивни дъски са неща, които помагат и на учителите, и на учениците.

„Стачката е крайна мярка и до нея се стига само след много преговори", посочи Нейчев.
Той добави, че засега нещата вървят в правилната посока и част от исканията им са на път да се изпълнят.

„Едно от тях е мандатност на директорите, а второто - учителската професия да премине към втора категория труд, както и съобразяване на нормативите за работа със съответния предмет", каза още Нейчев.