Предложението за създаване на държавна петролна компания е добър и смел ход, смята лидерът на НФСБ
След 30 години най-сетне държавата започна реална война срещу олигарсите. Тези, които минаваха безметежно, като цепелини, през всяка власт, са в затвора. Ударът срещу Цветан Василев струваше 3,4 млрд. на държавата. След това беше нанесен тежък удар и срещу Васил Божков. Сега следва удар срещу Валентин Златев”. Това заяви в ефира на „Неделята на NOVA” лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той бе категоричен, че правителството не трябва да управлява със страх, че може да настъпи нечий интерес. И поздрави с настъпването на „нов етап в българската политика всички, ангажирани с разследващите действия и смелите законодателни решения”.

Симеонов определи като „добър и смел ход” предложението за създаване на Държавна петролна компания. Според политика това ще доведе до „разбиване на съществуващ от десетилетия монопол върху разпространението на горива у нас”.

„Собственикът на „Лукойл България” Валентин Златев премина безпроблемно през всички политически правителства у нас - за мен това е случай на срастване на икономическата с политическата власт, известно с термина олигархия. Ще бъде много полезно да има още една верига бензиностанции, която да предлага горива на ниски цени. А всички, които търсят под вола теле и казват, че държавата иззема бизнеси, ще попитам означава ли това, че държавата няма право да има и държавни болници? Ако не бяха те, България как щеше да се справи с коронавируса?”, запита Симеонов.

Според него картел на пазара на горива у нас има. Имало и „престъпен сговор между крайните търговци”. „Лошото е, че може да се говори и за известен заговор между изпълнителната власт в исторически план и „Лукойл”, допълни лидерът на НФСБ. И подчерта, че вероятно още идната седмица „законът, който ще разбие монопола”, ще влезе в НС за първо четене.

„И Божков, и Златев са генетично свързани с БСП. Сега по телевизионните студия шетат разни мастити икономисти от групата на БСП от парламента и говорят за хазарта, като че ли това е тяхно дело и кауза. А същите тези хора са гласували закон за хазарта, в който съвсем случайно се пропуска облагането с данък на лотарийните игри”, коментира още Симеонов.

Той отново направи коментар по адрес на bTV, където редовно се изявява Васил Божков.

"Нали не се намираме в bTV? Вашата телевизия е сериозна и няма какво да коментирам този престъпник. Не съм се страхувал от него. Не си спомням, когато съм се прибирал в блока, в който живея, да съм се оглеждал дали някой няма да стреля по мен. Аз винаги правя това, което считам е правилно", заяви Симеонов.

Той бе категоричен, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков няма да се върне сам в България, а ще бъде върнат с белезници. Обществото пък не би трябвало да се вълнува от мнението на който и да било престъпник, смята още Симеонов.

Той коментира и словесните престрелки между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

„Президентът до голяма степен обезличи своя пост и това е някаква традиция в българския политически живот. Напомня ми на часовниците с кукувички, при които птичката се показва на всеки час и казва „ку-ку”. Лошото е, че някой друг дърпа синджира с топуза, който върти механизма. А още по-лошото е, че кукувичката не кука на точен час. Може би така вижда той предизборната си кампания за следващ мандат”, заяви Симеонов.
NOVA