През следващите няколко часа Земята ще попадне в обсега на средна по сила магнитна буря. Тя ще е от клас G1-G2, сочат данните на MeteoBalkans към момента.

През следващите часове очакваме да се изстреля високоскоростен поток от слънчев вятър в магнитното поле на Земята и от четвъртък (1 декември) до петък (2 декември) той вероятно ще предизвика геомагнитна буря.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаба", G2 "средна", G3 "силна", G4 "много силна" и G5 "изключително силна".

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), новото активизиране на Слънцето се дължи на подобна на каньон дупка, който се намира в  горните слоеве на слънчевата атмосфера. 

Короналната дупка е гигантски слънчев процеп, който се простира напречно на центъра на Слънцето. Короналните дупки са области в горните слоеве на слънчевата атмосфера, където наелектризираният газ (или плазма) на нашата звезда е по-малко горещ и плътен, отколкото в други области, поради което те изглеждат черни на фона на останалата част.

Около тези дупки се изхвърля слънчев материал навън със скорост до 2,9-3,5 милиона км/ч.
 
Какво може да ни причини магнитната буря

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа , Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря и съвети как да се предпазим

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.
Meteo Balkans