Нови по-строги правила във връзка с пандемията от коронавирус предприемат в най-голямата столична болница „Пирогов“. Това ще стане със заповед на директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Причината е в нарастващият брой инфектирани медици, които към момента в „Пирогов“ е 50 души. 

"Всички пациенти влизащи на лечение в „Пирогов“ ще бъдат приемани след направени PCR тестове. Резултатите ще излизат за 24 часа. Ако се касае за спешен случай, той ще бъде приеман в буферно помещение, където няма други пациенти и ще бъде обслужван като потенциално заразени с коронавирус.", каза проф.Балтов в ефира на предаването "Неделята на NOVA".

"Около 50-60 пациенти се приемат на ден в спешната болница", уточни директорът на спешната болница. "Имаме от дарения около 6 000 PCR теста. Най-правилно е тестовете да се вземат на място в болницата", каза още той.

"Направихме селекция на нашите пациенти, които имат антитела. Те са около 50 човека, под 60-годишна възраст. Те доброволно могат да дарят кръв, ако искат. Предстои да работим в тесни връзки с ВМА, защото сам там става лечението с кръвна плазма", разкри проф. Балтов. 

От думите му стана ясно, че пациенти, които не са в много тежко състояние се лекуват с хлорохин заради образуването на тромбози. "Сега започваме и нещо ново - даваме го в по-малки дози около 100 мл. дневно на хората на първа линия. Ще видим доколко това ще има ли ефект. Не може да се даде такава терапия на всеки пациент обаче", каза той.