/ ThinkStock/Getty Images
Разговор с проф. Ангел Димитров: Към България не е предявявана претенция понятието Македония да изчезне от учебниците ни
99222
Разговор с проф. Ангел Димитров: Към България не е предявявана претенция понятието Македония да изчезне от учебниците ни
Според проф. Светлозар Елдъров антибългарските прояви в югозападната ни съседка ще продължат
  • Разговор с проф. Ангел Димитров: Към България не е предявявана претенция понятието Македония да изчезне от учебниците ни
  • Според проф. Светлозар Елдъров антибългарските прояви в югозападната ни съседка ще продължат
Понятието Македония да изчезне от българските учебници са поискали македонските учени по време на второто заседание на съвместната комисия по образователните и историческите въпроси. Това заяви пред Дарик историкът от Института по балканистика проф. Светлозар Елдъров, позовавайки се на македонски източници.

Председателят на мултидисциплинарната комисия от българска страна проф. Ангел Димитров категорично отрече да е предявявана подобна претенция. Той определи информацията като невярна интерпретация на чужда медиа.

1 август: България и Македония с историческа стъпка в отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

На заседанието са обсъждани учебниците в двете страни и съвместни чествания на различни празници, но не са взети никакви конкретни решения. Забележките от страна на България към учебниците в Република Македония са много повече от техните, посочи проф. Димитров. 
 
Заев: Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония да се доближи до ЕС?

Според проф. Светлозар Елдъров България е пропуснала исторически шанс, подписвайки договора за добросъседство, без да защити националните интереси на страната.
 

ThinkStock/Getty Images


Според него ревизия на договора е малко вероятна по технически причини. Промяна би била възможна при нова ситуация в бившата югославска република, която да даде шанс на нашите политици и дипломати да се възползват от нея първо в полза на българския националния интерес и след това в полза на европейската интеграция на Република Македония.
 
1 октомври: Провал на референдума в Македония

„Много аспекти в държавно-политическата система, науката и образованието на Република Македония са свързани с българската история, която е преиначена”, посочи проф. Елдъров. Според него антибългарските прояви в югозападната ни съседка ще продължат.

Днес Република Македония празнува официалния си празник - Деня на антифашисткото въстание, обявявайки доскоро, че това е освобождение от българския фашистки окупатор.