/ sxc.hu
Ще имали нови промени в Закона за лекарствените продукти?
96152
Ще имали нови промени в Закона за лекарствените продукти?
  • Ще имали нови промени в Закона за лекарствените продукти?
Да се въведе забрана в рамките на един месец на износ на лекарства от позитивния лекарствен списък, които липсват на българския пазар. Това предвиждат промени в закона за лекарствените продукти от хуманната медицина, които бяха приети на първо четене от парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.
 
Забраната ще се отнася за медикаменти, свързани с лечението на диабет, високо кръвно налягане, онкологични заболявания, уточни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.
 
Лекарствата, които нямат алтернатива, ще стигат до болниците без обществена поръчка

"Има една ясна теза, заложена в законопроекта. Това са лекарствата, които последните три месеца са били обект на желание за износ, това означава, че представляват силен търговски интерес за външните пазари, със всички данни, които Агенцията получава от Касата и от Министерството на здравеопазването, които министерството плаща, има един експертен съвет, които преценява кои лекарства ще бъдат наблюдавани", коментира Пенков.
 
Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства

Очаква се след окончателното приемане на измененията в закона да бъде изградена и информационната система между Изпълнителната агенция по лекарствата и аптеките, която да дават навременен сигнал дали липсват определени лекарства.
 
До 100 000 лева ще плаща фармацевтична компания, нарушила въведената от държавата забрана за износ. По криминалния експорт на медикаменти здравното министерство работи съвместно с правоохранителните органи.