/ БГНЕС
Ще глобяват кметове, ако не работят за намаляване на замърсяването на въздуха
100092
Ще глобяват кметове, ако не работят за намаляване на замърсяването на въздуха
  • Ще глобяват кметове, ако не работят за намаляване на замърсяването на въздуха
Глоби между 5000 и 10 000 лева ще се налагат на кметове в страната, ако местната администрация не предприеме мерки намаляване на замърсяването на въздуха. Това решиха депутатите като гласуваха на второ четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Глобата за разпространение на твърди горива за битово отопление без регистрация е от 1000 до 10 000 лева. Пускането на пазара на твърди горива за битово отопление, които не съответстват на някое от изискванията, ще се наказва с глоба от 2000 до 10 000 лева. Ако горивата не отговарят на изискванията за опаковане или етикиране, глобата ще бъде от 5000 до 10 000 лева.

Санкции ще има и за замърсяване на въздуха от строителни и ремонтни дейности.

Парламентът прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Сериозни глоби грозят кметовете, ако не полагат нужните усилия, за да намалят замърсяването на въздуха в общините, обясни председателят на комисията по околна среда Ивелина Василева.

Основната промяна е въвеждането на норми за качество на въглищата и брикетите от въглища, които се използват за битово отопление, коментира още Василева.

Социалистът Манол Генов имаше забележки по промените в закона. Според депутатът от БСП се бяга от отговорност да се дефинират дървата като твърдо гориво и в последствие да се контролират. Социалистът прогнозира, че още през следващата година законът ще се промени отново.