Ще дават шофьорска книжка само след завършен 10-ти клас?
Ще дават шофьорска книжка само след завършен 10-ти клас? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Ще дават шофьорска книжка само след завършен 10-ти клас?
51479
Ще дават шофьорска книжка само след завършен 10-ти клас?
  • Ще дават шофьорска книжка само след завършен 10-ти клас?

С между 10 и 15% може да се увеличат цените на шофьорските курсове до края на лятото, прогнозират от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Като една от причините за очакваното увеличение, специалистите посочиха скока в цените на горивата.

В по-скъпите курсове обаче от асоциацията виждат предпоставка за по-качествено обучение. Според експертите към момента 50 на сто от фирмите, които имат лиценз за издаване на шофьорски книжки, работят в нарушение на Закона за движение по пътищата. Като друг основен фактор, който поддържал войната на пътищата, от асоциацията изтъкнаха ниското образование на новите водачи на пътя. В резултат на това, специалистите предложиха свидетелство за управление на МПС да могат да получават само завършилите 10-и клас.

Повишението на цените на шофьорските курсове ще бъде факт през лятото, увери председателят на УС на асоциацията Красимир Георгиев. Според него, за да бъде обучението на млади шофьори качествено, стойността на курсовете трябва да поскъпне поне с 15%. „Това е една цена, която в последните години не само, че не се увеличаваше, а дори намаляваше. Но тя намаляваше, защото не се даваха всички, предвидени в нормативната уредба часове”, обяни той.

По думите на Георгиев поне половината от фирмите, лицензирани да обучават млади шофьори, „не поддържат изискуемия персонал, съгласно Закона за движение по пътищата, по-малко брой часове обучават и се превръщат в нелоялна конкуренция”. „Тогава качествените фирми, за да оцелеят, започват и те да правят така и като цяло резултатът е изключително негативен”, изтъкна още Георгиев.

„Аз имам реалното предложение записите от изпитните камери по време на шофьорския изпит да бъдат и доказателство за санкциониране на нарушителите от страна на КАТ. На ден в София има минимум 20 изпита - по пет часа, това са сто часа. И бъдете сигурни, в тези 100 часа ще има минимум 300 заснети нарушители

- Красимир Георгиев

Според него едно увеличение на цените би могло да реши този проблем. Но то само по себе си няма да е достатъчно. За да намалее броят на жертвите по пътищата, от асоциацията са категорични, че трябва да намалее и броят на нискообразованите водачи. „Съгласно предстоящите промени в образованието, при които ще има първа степен на средно образование при завършен 10-и клас и втора степен при завършен 12-и, аз смятам, че, за да могат да карат шофьорски курсове, кандидатите трябва да имат минимум първа степен - т.е. да са завършили 10-и клас”, заяви той.

Относно отдавна коментирания въпрос - защо камерите по българските пътища не са достатъчно, отговорът на ръководните органи на КАТ бил все един и същ - нямало достатъчно средства за още камери, обясниха още от асоциацията. „Аз имам реалното предложение записите от изпитните камери по време на шофьорския изпит да бъдат и доказателство за санкциониране на нарушителите от страна на КАТ. На ден в София има минимум 20 изпита - по пет часа, това са сто часа. И бъдете сигурни, в тези 100 часа ще има минимум 300 заснети нарушители”, каза Георгиев.

Той уточни още, че предложението нееднократно е отправяно както до КАТ, така и до Транспортното министерство, но двете институции постоянно си прехвърляли отговорностите.