Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов / БГНЕС, архив
Днес ще стане ясно дали най-бедните пенсионери у нас ще получат великденски добавки към пенсиите си за април. На заседанието си правителството трябва да разгледа предложение за отпускане на такива добавки, внесено от финансовия министър Владислав Горанов.

До дни решават ще има ли великденски добавки за пенсионерите
 
В петък социалният министър Бисер Петков обяви предстоящото разглеждане на предложение за отпускане на великденски добавки, но не уточни какъв ще бъде размерът им и колко души ще ги получат. Петков увери, че ще настоява за запазване на досегашния обхват на това подпомагане - през 2017 година и за Великден, и за Коледа възрастните хора с доход до линията на бедност получиха добавка от 40 лева.

Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.
 
Финансовият министър Владислав Горанов обаче постави възможността за отпускане на добавки на кантар. Неговото обяснение беше, че постоянно изникват нови разходи, свързани с поемането на ангажименти към различни сектори, като полицията и служителите в затворите.
 
Горанов си даде няколко дни за размисъл и разчети в рамките на гласувания закон за бюджета. Ако бъде взето решение за отпускане на добавките при запазване на миналогодишните параметри, по 40 лева за Великден ще получат всички пенсионери с доход до 321 лева.

Жените пенсионерки вземат със 121 лв. по-малко от мъжете