12 266 са оздравели за последните две седмици
Все още страната ни е на първото място по смъртност на 14-дневна база, отчете държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обяви, че има минимални положителни резултати от въвеждането на ограничителните мерки, но предупреди, че още е рано да се радваме.

"Положителните промени са в толоква начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се похвалим", коментира той пред медиите в Министерския съвет на традиционния брифинг за ситуацията с коронавируса. Заболяваемостта на населението е под 600 на 100 000 и в момента е 591 на 100 000, отчете д-р Кунчев.

Вече сме отстъпили надолу и сме на 11-то място по болни от COVID-19. От средно 40-45 положителни при тестването процентите са намалели на 32-36, добави държавният здравен инспектор.

По думите на Ангел Кунчев все още нямаме отражение на ограничителните мерки върху броя на хоспитализираните и интензивните отделения, но това се изисква да мине повече време.

Област Кърджали вече е излязла от червената зона на картата на заразата у нас, докато в Габрово заболяваемостта е 11 пъти по-висока.

Здравният министър пък допълни, че за същия този двуседмичен период са оздравели 12 266, като над 9 хил. са излекуваните само от началото на тази седмица до днес. 52 на сто от болничните легла са заети, а 40% от интензивните също така.

Най-препълнени са болниците в Шумен и Ямбол.