Все още няма официална информация от Италия, че властите са спрели товара с пластмасови отпадъци за България. Това заявиха на извънреден брифинг в МВР министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Не е получавано искане за ратификация за внос на какъвто и да е отпадък. По данните, които успяха да видят и медиите, може да се счита, че този отпадък е смесен. Към този момент нямаме информация от италианските власти. Това, което мога да кажа, е, че предстои среща с Министерство на вътрешните работи, за да имаме контрол над вноса на отпадъци", коментира министър Димов.

Спипаха 815 тона пластмасов боклук от Италия за България (ВИДЕО)

Министър Маринов посочи, че в Италия все още се води разследване. "Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация”, заяви министърът на вътрешните работи. Той каза още, че не е ясно кой е крайният получател на отпадъците, както и какво е тяхното количество.

"Това е информацията, получена по официалния канал за международно полицейско сътрудничество, оставаме в постоянен контакт с колегите за оказване на съдействие при необходимост, разследването продължава”, уточни Маринов.