/ Снимка: ThinkStock/Getty Images
Софийският градски съд реагира срещу сигнала на главния прокурор за забавени мотиви по делото срещу депутата Светла Пиралкова.По-рано днес Цацаров сезира ИВСС за това, че 4 месеца след оправдателната присъда няма мотиви по нея.

От градския съд обаче припомнят, че разследването от страна на прокуратурата е продължило осем пъти повече от обичайните срокове (общо 4 години), а самото дело е било разгледано за по-малко от година след свалянето на имунитета на Пиралкова.

Цацаров сигнализира за забавени мотиви към оправдателна присъда на депутат

Фактологията показва, че прокуратурата е внесла обвинителен акт в в съда 28 юли 2016 г. за деяния, извършени през 2009 г. Освен, че делото, според прокуратурата, е с голяма фактическа и правна сложност, разследващите са поискала назначаване на допълнителна счетоводно-агротехническа експертиза, припомнят от СГС и допълват, че събраните по делото материали обхващат 150 тома. А намирането на вещи лица по тази експертиза допълнително увеличило продължителността на съдебното следствие.
 
Съдебното производство три месеца е било спряно и заради процедурата по снемане на имунитета. Така, присъдата е обявена на 26 юни и мотивите са в процес на изготвяне.

Независимо че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието, пише в позицията на СГС.
БТА