/ БГНЕС
България води разговори с Швеция за ваксината на Novavax. Това стана ясно по време на изслушването на здравния министър Асена Сербезова пред депутатите в парламента. 

Тя обясни, че с правителствено решение от 11 август 2021 г. България се е отказала да участва в предварителното закупуване на успешна ваксина срещу коронавирус за държавите-членки от ЕС, сключено между ЕК и Novavax.

"При вземане на решението е взето предвид, че са осигурени количества от 4 различни ваксини срещу коронавирус, които надвишават значително желанието на населението да се ваксинира". Така Сербезова отговори от парламентарната трибуна на въпрос на Костадин Ангелов относно осигуряване на ваксината Novavax.

България е влязла в разговори с Швеция за получаване на ваксината на Novavax. Това може да стане чрез закупуване или чрез дарение от друга европейска държава, обясни Сербезова.

"В дългосрочните мерки на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 са предвидени проучвания в областта на епидемиологията и профилактиката на COVID-19", каза тя.

По думите й, предстои създаване на научен съвет от специалисти, който ще планира обхвата, метода и начина на провеждане на епидемиологични проучвания с цел осигуряване на научната им достоверност. "Това би допринесло за предоставяне на научно достоверна информация за пандемията за медицинската и широката общественост", посочи тя.

"Извършването на детайлно епидемиологично проучване, включително Т-клетъчен скрининг, за реална преценка на ситуацията ще бъде възможно да се обсъди и планира след конституирането на научен съвет от широк кръг специалисти", допълни Сербезова.

Рокади в ръководството на болница „Лозенец“

Сербезова съобщи, че доц. Радосвет Горнев вече не е изпълнителен директор на болница "Лозенец", където са установени нарушения. Считано от 19 януари болницата има нов директор. Така министърът на здравеопазването отговори на въпрос на Ангелов относно незаконни действия и злоупотреба с публични средства на изпълнителния директор на болница "Лозенец".

Костадин Ангелов обвини бившия служебен министър Стойчко Кацаров, че е бил информиран за злоупотребите, но не е предприел нищо.



В дългосрочните мерки на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 са предвидени проучвания в областта на епидемиологията и профилактиката на COVID-19, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол. По думите й, предстои създаване на научен съвет от специалисти, който ще планира обхвата, метода и начина на провеждане на епидемиологични проучвания с цел осигуряване на научната им достоверност. Това би допринесло за предоставяне на научно достоверна информация за пандемията за медицинската и широката общественост, посочи тя, предаде БТА.

Извършването на детайлно епидемиологично проучване, включително Т-клетъчен скрининг, за реална преценка на ситуацията ще бъде възможно да се обсъди и планира след конституирането на научен съвет от широк кръг специалисти, допълни министър Сербезова.