/ iStock/Getty Images
Нищожното количество ваксина, осигурено за общопрактикуващите лекари, което на практика ги изхвърля от процеса на ваксинация, начинът на предоставянето и неясната логика на разпределение на ваксините имат демотивиращ ефект. Това се посочва в писмо, изпратено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България до министъра на здравеопазването. Писмото е публикувано на интернет страницата на сдружението.

Изключително демотивиращо за личните лекари е докато чакат да получат ваксини голямо количество да се предоставя за други места за ваксиниране, след което получават отказ заради изчерпване на ваксините или им сепредоставя по 1 флакон, посочват още в писмото си от сдружението.

От сдружението предлагат в писомото си до министъра приоритетно да бъдат доставяни ваксини за осигуряване на ваксинацията на подадените от тях списъци със желаещите да се ваксинират. Ваксините да се доставят до лекарските практики, каквато логистика бе обещана, предлагат още лекарите и посочват, че подобна практика има при други национални програми за ваксинопрофилактика с други препоръчителни ваксини.