С военен ритуал беше издигнат българският флаг на крепостта "Царевец" във Велико Търново по повод 112 години Независимост на България.

Независимостта е триумф на българския непоколебим дух, на нашата вяра и сила, заяви във Велико Търново заместник-председателят на парламента Емил Христов. Той присъства на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“, произнесе слово и поднесе цветя на пирамидата на Независимостта. Честванията във Велико Търново са под патронажа на председателя на българския парламент.

Ден на независимостта
БГНЕС

112 години ни делят от датата, на която българският народ имаше вярата и волята да извърши едно свято дело, дело, което изпълни мечтите на хиляди българи за свобода и за независимост, отбеляза в приветствието си заместник-председателят на парламента. Това дело е и бляскава дипломатическа победа – най-голяма победа на българската дипломация, допълни той. Днес ние достойни ли сме, какво ще завещаем на тези след нас – да събират отломки от България ли, да се борят за свобода, за независимост, това ли заслужава българският народ, попита Емил Христов. Нека протегнем ръка един към друг, а не юмруци, да помогнем един на друг и на страната си, да бъдем достойни за поколенията преди нас, призова заместник-председателят на парламента.

Рано сутринта бе отслужена празнична литургия за празника в храм „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Бяха осветени и бойните знамена. По традиция бе прочетен и манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Бяха поднесени и цветя на пирамидата на Независимостта.

Ден на независимостта
БГНЕС

Военнослужещите днес се включиха в церемониите по издигане на националния флаг на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент. Тържествената заря-проверка за празника ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта “Царевец”. 
БГНЕС