/ ThinkStock/Getty Images
Жертвите са предимно жени, на възраст между 71 и 80 години
Телефонните измамници прибраха 815 000 лева само за последните два месеца. Това сочат данни на МВР, цитирани от "Труд". Сумата обаче е само от регистрираните случаи, извършени от ало-апашите. Някои от жертвите не са потърсили помощ от полицията и се смята, че печалбата на бандитите е около 1 млн. лева.

Полицейски началник в Пловдив покривал телефонни измамници

От началото на годината до 15 октомври в полицията били регистрирани общо 582 обаждания с лъжливи твърдения с искане на пари за полицейска акция, за пострадал при катастрофа или лечение на птичи или свински грип, пише "Труд". През същия период на миналата година броят на измамите по телефона е почти идентичен. От МВР обаче отчитат ръст при разкриваемостта. През миналата година тя е била 9%, докато през тази е около 16%.

Според статистиката най-много регистрирани измами били в София - 120. Само при един от случаите, апашите прибраха 100 000 лева от пенсионер. На второ място телефонните мошеници са вилнели в Пловдив - 51 пъти. Следват Варна - 49 измами, Разград - 37, Сливен - 36 и Търговище - 35. От януари досега полицаите успели да установят 107 апаши.

Дядо от София даде 100 000 лева на телефонни измамници

"За съжаление измамите не спират. Най-много са в градовете, в малките населени места информацията по-бързо се разпространява между хората, те сами се предупреждават един друг и случаите са по-редки", каза вътрешният министър Валентин Радев.

Според изследване на прокуратурата пострадалите от телефонни измамници жени са три пъти повече от мъжете. Най-често жертвите са на възраст между 71 и 80 години. 93% от апашите пък са мъже на възраст между 18 и 35 г. Жените са включени в бандите основно като помощнички. Градовете Ветово, Горна Оряховица и Левски се славят от години като колцентрове на мошениците. Последната мода сред тях е да звънят от Румъния. Преди дни стана ясно, че на някои от тях помагат и полицаи.

Проговори пенсионерът, ужилен със 100 000 лв. от телефонни измамници

От прокуратурата сочат, че двойно е нараснал броят на предадените на съд апаши, които тормозят по телефона. Значително са се увеличили и бандитите, които са получили присъди. Половината от наказанията са условни, сочи статистиката.

Криминалисти признават, че основните трудности при разкриването на телефонните измами са, че сим-картите не са собственост на комбинаторите. Липсва и видеонаблюдение в повечето населени места, което би помогнало за по-бързата реакция при измама.
 

БГНЕС

Поредна измама, мошеник използва името на омбудсмана (ВИДЕО)

Най-разпространената в момента измама е "съдействие" за задържане на престъпници. Мошениците се представят за полицаи и искат пари, за да бъдат заловени опасни бандити. Обещават, че след края на „акцията” да върнат сумата. "Неведнъж сме казвали и пак подчертавам - полицията никога не търси съдействие по телефона от гражданите, нито може да иска да предоставите парите си за залавяне на престъпник", заяви вътрешният министър Валентин Радев. Той посъветва, ако човек стане жертва веднага да посети полицията.

Телефонните измамници с нова подла схема

Ало-мошениците продължават да звънят и с твърдението, че има пострадал при катастрофа и спешно трябва да се плати скъпоструваща операция. Апашите се представят за лекари.